האם הרשות הפלסטינית באמת רוצה לחזור לעזה?
המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה
בעוד שחלק בישראל ובארצות הברית ממוקדים בשאלה מי ישלוט ברצועת עזה לאחר המלחמה הנוכחית, רבים מהפלסטינים, כולל הרשות הפלסטינית (הרשות), נראים פחות מודאגים מה שיקרה לרצועת עזה לאחר חיסול שלטון חמאס.
למרות שהרשות הפלסטינית הצהירה בפומבי על רצונה לשוב לרצועת עזה, גורמים פלסטיניים ברמאללה מציינים כי הם יודעים שזה לא יוכל לקרות כל עוד יכולותיה הצבאיות של חמאס לא הושמדו לחלוטין.
נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, אינו חושב על חזרה לרצועת עזה, אומרים הגורמים. דאגתו העיקרית כרגע היא להבטיח שחמאס לא ינצח בשדה הקרב או בזירה הציבורית.
כל מה שהוא יכול לעשות בחזית הקרב הוא לקוות בשקט שישראל תנצח את חמאס ותשים קץ לשלטון הארגון הטרוריסטי על רצועת עזה.
הפופולריות הגוברת של חמאס הנתמכת על ידי איראן בקרב הפלסטינים והבולטות של הארגון בזירה הבינלאומית בעקבות טבח ה-7 באוקטובר 2023 של ישראלים נראים כחששות המרכזיים של עבאס.
נשיא הרשות הפלסטינית אינו מרוצה מכל תשומת הלב שחמאס קיבל מאז ה-7 באוקטובר 2023. הוא גם זועם על כך שמאז המתקפה, חמאס הפך פופולרי יותר בקרב הפלסטינים כמו גם בקרב ערבים ומוסלמים אחרים. בנוסף, עבאס מודאג מהעובדה שמנהיגי חמאס ממשיכים להתקבל על ידי רבים בקהילה הבינלאומית כשחקנים לגיטימיים בזירה הפלסטינית.
בפגישות הנהגת הפלסטינים ברמאללה, עבאס נמנע מלהעלות את הנושא של חזרה לרצועת עזה. הוא מודע לכך שזה נושא רגיש מאוד ושחמאס ואויביו הפוליטיים יכולים להשתמש בכל דבר שהוא אומר כדי להכתיר אותו כמשתף פעולה עם ישראל.
מאז טבח ה-7 באוקטובר, עבאס נזהר שלא לאתגר את חמאס ישירות. עם זאת, הוא מתח ביקורת חריפה על חמאס – לא על הפשעים הנוראים שהוא ביצע, אלא על כך שסיפק לישראל תירוץ לפלוש לרצועת עזה. עבאס יודע היטב שאם הוא ימתח ביקורת על חמאס, במיוחד כאשר הוא במלחמה עם ישראל, הוא יאבד חן בעיני רבים מהפלסטינים.
בפסגת ערב ב-16 במאי בבחריין, האשים עבאס את חמאס בכך שנתן לישראל תירוצים ונימוקים לנהל מלחמה נגד רצועת עזה, אך הוא נמנע מלגנות את הפשעים שביצעו מחבלי חמאס נגד ישראלים. “הפעולה הצבאית שחמאס ביצע, על פי החלטתו שלו, באותו יום, 7 באוקטובר, נתנה לישראל אפילו יותר תירוצים וסיבות לתקוף ברצועת עזה, תקיפה שהיא ממשיכה בה בכל הכוח, עם רצח, הרס ועקירה,” אמר עבאס בוועידת הליגה הערבית ה-33 במנאמה, בחריין.
היום שאחרי
לדברי הגורמים הפלסטיניים, עבאס והנהגת הרשות הפלסטינית אין תוכנית ליום שאחרי המלחמה.
הממשלה החדשה של הרשות בראשות ראש הממשלה מוחמד מוסטפא עדיין לא העלתה אסטרטגיה להרחבת סמכותה לכלול את רצועת עזה, בעיקר בגלל שחמאס מתנגד להחלטתו החד-צדדית של עבאס למנות ראש ממשלה מבלי להתייעץ תחילה עם ארגון הטרור.
לפיכך, לא סביר שממשלת מוסטפא תיטול על עצמה את תפקידיה ברצועת עזה בזמן הקרוב, בהתחשב בכך שחמאס עדיין שולט בחלקים רבים מהאזור. בשבועות האחרונים, מוסטפא היה עסוק בניסיון למצוא פתרון למשבר הכלכלי של הרשות. עדיפותו העליונה היא לשלם משכורות מלאות לעובדי הרשות ולא לחזור לרצועת עזה.
כחלק ממאמץ למנוע את חזרת הנאמנים לעבאס, חמושים של חמאס שומרים על מיקומיהם והתנהגותם של הפלסטינים ברצועת עזה המזוהים עם הרשות ועם סיעת פת"ח השולטת בה.
אנשי ביטחון של חמאס הלבושים בבגדים אזרחיים מסיירים ברחובות כמה קהילות ברצועת עזה, ולעתים עוצרים אנשים ומבקשים לבדוק את מסמכיהם האישיים.
בחודש שעבר, הודיע חמאס כי אנשיו עצרו כמה קציני מודיעין של הרשות שהסתננו לרצועת עזה כשהם מתחזים לעובדי סיוע הומניטרי. חמאס טען שהקצינים היו במשימה חשאית שאורגנה ופוקחה על ידי מאג'ד פראג', מפקד שירות המודיעין הכללי הפלסטיני (GIS), בתיאום עם ישראל וכמה מדינות ערב, ככל הנראה מצרים, איחוד האמירויות הערביות, סעודיה וירדן.
בחודשים האחרונים, חמאס הוציא מספר אזהרות בהן הצהיר שלא יאפשר לאף גורם זר להיות נוכח ברצועת עזה. האזהרה נמסרה בתגובה למידע שהופץ על אפשרות פריסת כוח שמירת שלום ערבי ברצועת עזה. האזהרה הייתה מופנית גם נגד עבאס ויועציו הקרובים, כולל פראג' וחוסיין אל-שייח, מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, שמוזכר כיורש פוטנציאלי לנשיא הפלסטיני בן ה-88.
אין כמעט דיון משמעותי בקרב הפלסטינים בנוגע לשאלה מי צריך להוביל את רצועת עזה אם חמאס יופל.
אבל רבים מהפלסטינים עוקבים בעניין אחרי הדיווחים בתקשורת הישראלית והזרה בנוגע למחלוקת סביב חזרת הרשות לרצועת עזה. רוב המידע שהם מקבלים בעניין זה מגיע מעיתונאים ישראלים וזרים, עם מעט דיונים פומביים בנושא מצד גורמים פלסטיניים, אנליסטים פוליטיים ופרשנים.
ברצועת עזה, רבים מהפלסטינים נמנעים ומפחדים לעסוק בנושא, לפחות לא בפומבי. הם מודעים לכך שלמרות ההפסדים המשמעותיים שספג חמאס במהלך המלחמה, עדיין יש לארגון עיניים ואוזניים רבות ברחבי הרצועה.
בגדה המערבית, רבים מהפלסטינים לא נראים מודאגים מי ישלוט ברצועת עזה אחרי המלחמה. שתי הדאגות העיקריות שיש לרוב הפלסטינים בגדה בימים אלו הן האם הרשות תשלם את משכורותיהם במלואן או באופן חלקי והאם ישראל תאפשר שוב לפלסטינים (מהגדה המערבית) לעבוד בישראל. יותר מ-100,000 פלסטינים מהגדה המערבית קיבלו היתרי כניסה לישראל לצרכים מסחריים ועבודה לפני מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר.
בית הדין הפלילי הבינלאומי
בהיעדר תוכנית וכוונה אמיתית לחזור לרצועת עזה, עבאס והנהגת הרשות הפלסטינית החריפו את המלחמה הדיפלומטית שלהם נגד ישראל בזירה הבינלאומית, כפי שניתן לראות בדרישת התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי, קארים חאן, לצווי מעצר נגד ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, יואב גלנט.
ההתקפה כוללת גם חידוש בקשת הפלסטינים לחברות מלאה באומות המאוחדות, השגת הכרה במדינה פלסטינית על ידי יותר מדינות ושכנוע ממשלות וארגונים בינלאומיים רבים להחרים ולהעניש את ישראל.
במקום להכין את הרשות לחידוש השליטה ברצועת עזה, עבאס בחר להתמקד במאמצים לדה-לגיטימציה ובידוד של ישראל ולהשגת ניצחונות סמליים, כולל שכנוע מדינות נוספות להכיר במדינה פלסטינית. מטרתו העיקרית היא להראות לפלסטינים שהרשות עדיין רלוונטית. המסר שלו לפלסטינים: "בזמן שחמאס נלחם בישראל ברחובות רצועת עזה, אני גם מנהל סוג אחר של מלחמה נגד ישראל בזירה הבינלאומית. המלחמה שלי לא פחות כואבת לישראל מהתקפות חמאס נגד ישראל."
עבאס מקווה שמתקפתו הדיפלומטית תעזור לו לשקם את הלגיטימציה והאמון בקרב הפלסטינים, רבים מהם, לפי סקרים, מעדיפים את חמאס על פני הרשות המושחתת והבלתי יעילה שלו. בינתיים, הוא מעדיף להישאר ברמאללה, להמשיך במלחמה הדיפלומטית נגד ישראל ובמאמצים לזכות בהכרה במדינה פלסטינית, מאשר לחזור לרצועת עזה ולהסתכן בטבח פוטנציאלי שלו עצמו, באדיבות חמאס.